Csecsemõ percentilis kalkulátor (0-3 év)

Csecsemõ percentilis kalkulátor (0-3 év)

A szülõk egyik leggyakoribb aggodalma gyermekük fejlõdésének megfelelõsége. A fejlõdés megítélésének egyik módja a gyermekgyógyászok által kifejlesztett fejlõdési-növekedési görbék, táblázatok használata. A növekedési görbék értékeit alapul vevõ csecsemõ percentilis kalkulátor segítségével néhány adat megadását követõen megismerheti gyermeke percentilis értékeit. A kapott adatok értelmezésérõl az oldal alján talál bõvebb információt.hivatalos honlapján

Hogyan mérje meg helyesen gyermekét?skinetrin akció

Testhossz - amíg a csecsemõ nem tud járni, addig háton fekve mérjük. Óvatosan kinyújtjuk a lábát, majd fejtetõtõl a sarkáig lemérjük.proengine ultra forum

Testtömeg - az adatok helyes értelmezése végett mérés elõtt a csecsemõt le kell vetkõztetni. Az adatok összehasonlíthatósága érdekében érdemes lehetõleg ugyanazon a mérlegen, ugyanabban az idõben mérni (pl. fürdetés elõtt).

Fejkörfogat - mérés során a mérõszalagot a homlok alsó részétõl vezetjük körbe mindkét fül felett a kiindulási pontig (a legnagyobb körfogatot mérve).

A csecsemõ neme:

Kora: hónap

Testtömege:

Testhossza:

Fejkörfogata:

EREDMÉNY:

Kornak megfelelõ testhossz percentilis

Kornak megfelelõ testtömeg percentilis

Testtömeg-testhossz percentilis

Kornak megfelelõ fejkörfogat percentilis

Automatikus számolás

Percentilis eredmények ÉRTELMEZÉSE

A percentilis értékek a következõképpen "mûködnek": a világ legnehezebb 8 hónapos csecsemõjének a kornak megfelelõ testtömeg percentilis értéke 100pc. Ez azt jelenti, hogy a hasonló korú, 8 hónapos csecsemõk 100%-tól nagyobb a testtömege. Amennyiben egy gyermek kornak megfelelõ testtömeg percentilise 25pc, ebben az esetben a korosztályának megfelelõ gyermekek 25%-tól nehezebb. Ha ezen érték 40pc, abban az esetben a gyermek a hasonló korú gyermekek 40%-tól nehezebb. Ugyanaebben az esetben az is mondhatjuk, hogy a gyermek a korosztályához tartozó gyermekek 60%-tól kisebb testtömeggel rendelkezik (100%-40%=60%).

A percentilis táblázatok a 3pc-tõl kezdõdnek és a 97pc-nél végzõdnek. Azok a csecsemõk, akik nem érik el a 3 percentilist, "3 percentilis alatti vagy 97pc" fogalmakat alkalmazzuk.

A 100 percentilis elérése nem cél. Vannak nagyobb csecsemõk és vannak kisebbek. A 97 percentilisnél magasabb gyermekek (magasabbak a korosztályuk 97%-nál) többségénél a szülõk is magasak, magasságuk tehát genetikailag meghatározott.

A cél a folyamatos növekedés. A gyermekek növekedése megközelítõleg azonos a korosztályukéval, még abban az esetben is, ha kezdetben kisebbek. Egyre magasabbak lesznek és a testtömegük is növekszik, akkor is, ha ugyanabban a percentilis kategóriában maradnak. Ha azonban egy gyermek kornak megfelelõ percentilise 90, majd 2 hónappal késõbb 10 percentilis - ez igen fokozott figyelmet, orvossal való konzultációt igényel. A percentilis értékekben észlelt kisebb fluktuációk elfogadhatók, de a nagyobbak esetében orvosi véleménykérés szükséges.