2017-ben az év gyógynövénye a mák volt.

Az év gyógynövénye címet a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya indította el öt évvel ezelőtt. A kezdeményezés célja az volt, hogy évről évre egy-egy gyógynövénnyel kapcsolatban szakszerű információkat közvetítsünk az érdeklődők felé. Napjainkban nagyon nagy a gyógynövények iránti érdeklődés, de az ezt kielégíteni kívánó internetes források jelentős része téves információkat tartalmaz – nyilatkozta év gyógynövényéről Csupor Dezsőt, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke, a Szegedi Tudományegyetem docense az origo.hu-nak.

A szakember szerint az általunk kiemelt és bemutatott növények jó példák arra, hogy a gyógynövények mennyire hasznosak a modern gyógyászat számára, de egyúttal az is látható: mindenre jó csodaszerek a növények között sincsenek.

A gyógynövények akkor értékes részei a gyógyászatnak, ha a megfelelő célra és módon használjuk őket – ezt szeretnének bemutatni évről évre egy-egy kiemelt példán. Az év gyógynövényét szakmai megfontolások alapján a gyógynövény szakosztály vezetősége választja ki.

Az év gyógynövénye címet korábban elnyerte már a máriatövis, citromfű, kamilla ésa galagonya. Velük szemben a mák alapvetően ipari gyógynövény.
A citromfüvet, a kamillát és a galagonyát háziszerként is alkalmazhatjuk a gyógyászatban, a mákkal klasszikus gyógynövényként nem találkozunk. Régen ugyan a népi gyógyászatban használtak mákteát nyugtatóként-altatóként, de ma már remélhetőleg senki nem tesz ilyet az alkalmazással járó veszélyek miatt.
A mákból kinyert alkaloidok ugyanakkor fontos gyógyszerek hatóanyagai: görcsoldó, köhögéscsillapító gyógyszerek és a legerősebb fájdalomcsillapítók egyaránt a mák vegyületeiből készülnek. És van egy magyar vonatkozás is, amely miatt fontosnak találtuk a mákot év gyógynövényévé emelni: hazánkban nagy hagyománya van a mákkutatásnak.

Kabay János az 1920-as években forradalmasította a morfin mákból való kinyerésének módját, a világ számos részén még ma is az ő módszerével folyik a gyártás. A nemesítésben is nemzetközi hírű szakemberekkel büszkélkedhetünk, a különböző hatóanyagokra nemesített mákfajták pedig az ipari célú máktermesztésben kapnak szerepet.

Mire jó a mák?

Az otthoni körülmények között a mákot ne gyógynövénynek, hanem élelmiszernövénynek tekintsük. Az ilyen céllal forgalmazott mákok gyógyhatású hatóanyagai nagyon alacsony koncentrációban vannak jelen, a mákos guba elfogyasztásakor ezek hatása nem érvényesül. Ugyanakkor a mák telítetlen zsírsavakban és egyéb értékes tápanyagokban gazdag növény, az egészséges étrend fontos része lehet. A mákolaj zsírsavösszetétele nagyon előnyös, az egészséges növényi olajok közé tartozik. Újabban csontvédő hatása miatt divatos, de ezzel kapcsolatban nincsenek megbízható tudományos adatok.