Magyarországon sokat fejlődött a szervátültetés szakmai, tudományos és technikai háttere a Magyar Transzplantációs Társaság működésének két évtizede alatt. A szervezet 20 éves jubileumi kongresszusát Debrecenben rendezték meg november 21. és 24. között. A találkozón a szakma legújabb eredményeiről és az transzplantáció előtt álló kihívásokról elismert hazai és nemzetközi szakemberek tartottak előadásokat, valamint több gyakorlati kurzuson is részt vehettek az érdeklődők.

A Magyar Transzplantációs Társaság (MTT) 1998-ban alakult meg azzal a céllal, hogy elősegítse a hazai szervátültetéssel kapcsolatos tudományos eredmények bővítését és azok minél hatékonyabb gyakorlati felhasználását. A szakmai szervezet részt vett a többi között az európai szervátültetés szakvizsga (UEMS) létrehozásában, valamint a vese-, a szív-, a hasnyálmirigy- a máj és a tüdőátültetési program magyarországi elindításában.

Az elmúlt két évtizedben az igazi csapatmunkának számító transzplantációs tevékenység beilleszkedett az orvosi szakmák közé és ma már Magyarországon is minden beteg számára elérhetőek a szervátültetés legkülönbözőbb fajtái. A szervátültetett betegek szövetségeket, alapítványokat, közösségeket hoztak létre, amelyekkel szoros kapcsolatot tart fenn a Magyar Transzplantációs Társaság. A szervezet jubileumi kongresszusa jó alkalmat kínált arra, hogy az eddigi eredmények bemutatása mellett a jövő feladatairól és kihívásairól is információt kapjanak a szakemberek és a nyilvánosság is. Ilyen például az európai élő donoros vesecsere program, amelyhez Magyarország is szeretne csatlakozni a jövőben. A kongresszust megelőzően tartott találkozón külföldi szakemberek osztották meg a módszerrel kapcsolatos tapasztalataikat, és a fiatal sebészeknek gyakorlati oktatás keretében lehetőségük volt állatműtétek során laparoszkópos donor nefrektómiát végezni.

„Hazánkban a szakemberek évente mintegy 350 veseátültetést végeznek el, de ennek csupán 10 százaléka élődonoros beavatkozás. Hollandiában ez az arány több mint 50 százalék. Magyarország 2013 óta teljes jogú tagja az Eurotransplantnak, ami számos területen hozott fejlődést. Az európai élődonoros vesecsere program gyakorlatának átvétele, hazai alkalmazása, reményeink szerint az élődonoros veseátültetések számának emelkedésére lesz hasonló hatással”- fogalmazott Dr. Nemes Balázs, az MTT tagja.

Dr Nemes Balázs

A debreceni kongresszus főszervezője elmondta, hogy az elmúlt 20 évben sokat fejlődött a szakma, így Magyarországon ma már mindenki számára elérhető a vese-, szív-, máj, vagy tüdőátültetés. A jövő kihívásai miatt azonban szemléletváltásra van szükség hazánkban is, például a feladatelosztás, finanszírozás, vagy a fejlesztés területén. A szakember ilyennek nevezte például a gépi perfúzió magyarországi bevezetését, amelynek eredményeképpen hazánkban tovább lehetne javítani a halott donorból eltávolított szervek minőségét, mielőtt beültetnék azt a befogadó testbe.

A november 21. és 24. között tartott tudományos rendezvényen számos neves külföldi szakember is részt vett, így például a kuriózumnak számító orosz szívátültetési programmal is megismerkedhettek a résztvevők, de a meghívottak között japán, olasz, cseh, lengyel, angol, és francia szakemberek is voltak.